• Shortcuts : 'n' next unread feed - 'p' previous unread feed • Styles : 1 2

» Publishers, Monetize your RSS feeds with FeedShow:  More infos  (Show/Hide Ads)


Date: Tuesday, 07 Oct 2014 16:29

Egy amerikai fiatal ember Aaron Mulkey talán egy új ágát indította el a hegymászásnak. Jó-jó.. ez talán túlzás, de az biztos, hogy az alábbi videó minimum meghökkentő a legtöbb hegymászó számára. :) Az történt ugyanis, hogy kombinálta a dry toolingot (vagyis amikor a mászó jégszerszámokkal mászik fel a sziklán) és a deep water solo stílust (ami pedig a víz felett történő kötélbiztosítás nélküli sziklamászást fedi) – elmondása szerint ő így készül a közelegő jégmászó szezonra.

A helyszín egyébként a népszerű nyaralóhely, a Lake Powell (Utah és Arizona vidékén) ahol a sziklák állaga, minősége nem teszi lehetővé a hagyományos sziklamászást. Szerintünk ügyes és jópofa ötlet.

Deep Water Dry Tooling 2 from Aaron Mulkey on Vimeo.

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 07 Oct 2014 08:52

2014. október 3-5-ig az iKaland és “Magyarok a világ nyolcezresein” közös szervezésében valósult meg az I. Tátra túra – a magyar hegymászók és hegyjárók emlékére. Péntek este több mint 50-en gyűltünk össze…

Nézd meg a többi képet is

Nézd meg a többi képet is

..másnap pedig a hegyen maradt barátainkra gondolva barangoltunk a Magas-Tátra ösvényein. Gyönyörű ősz, jókedvű emberek, szép túrák fogadtak mindenkit aki ide tévedt.

Családosok, nyugdíjasok, “amatőr műkedvelők”, túrázók, túravezetők, hegymászók összejövetele volt ez. Aki ott volt testben, az tudja milyen jól sikerült, aki csak lélekben, annak pedig beszélnek a képek.

Találkozzunk jövőre is, mert..

“..hogyan emlékezhetnénk szebben és méltóbban a hegyen maradt barátainkra, mint egy közös Magas-Tátra túra keretében?”

 

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Thursday, 02 Oct 2014 10:40

Ez a videó kicsit olyan, mint a kötelező olvasmányok rövidítve. Mindenki szereti, mert akár ebédszünetben is letudható, de mégis csak eredetiben az igazi.

Gerlachovsky Stit (Slovakia) from oliver on Vimeo.

Az októberi hosszúhétvége egyébként pont 4 napos. Mint a Gerlach + Lomnic túránk.. Ez nem lehet véletlen! :) Ugye érted a célzást!?

K5__9233

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 24 Sep 2014 15:50

Mostanában nagy divatja van a fotóriportoknak. 8-10 jó fotó, egy-két frappáns mondat, hogy mi történik a képen és már mehet is ki facebbokra. No de most inkább egy szótlan fotóriportot közlünk.

Hentes bácsi meg egy teve

Hentes bácsi meg egy teve

Nézegesd és találd ki, hogy szerinted mi van a képeken? Ha akarsz adj nekik címeket – kíváncsian várjuk mit vált ki belőled egy kis “marokkói fuvallat”.

Ha ezek után feltámadt benned a vágy egy októberi “marokkózásra”, akkor várunk a csapatba. Mi biztosan megyünk és Észak-Afrika csúcsára is felsétálunk.

A fotókat Juhász Attilától kaptuk kölcsön, őt kell dicsérni és amúgy meg óriási köszönet érte. :)

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Thursday, 18 Sep 2014 16:20

Ha ez előző – kissé gyomorforgató gasztro kalandból (ahonnét megtudtuk, hogy a macska és a kebab nem fér meg egymás mellett) nem jöttél rá, akkor most elárulom, hogy Afrikában járunk, jártunk. Az is kiderül hamarosan, hogy melyik országban..de előbb jöjjön egy szintén megtörtént eset, egy családapáról aki – ugyan nem szándékosan, de majdnem eladta a szőke tini lányát.

A teve még ma is értékes cucc

A teve még ma is értékes cucc

Igen, ez nem vicc, nem is kitalált sztori, amit egy barátom unokatestvérének a sógornője hallott a metrón.

Szóval a Kovács család (nevezzük most így őket) vakációzni indult Afrika egyik kedvelt országába. Miközben a bazárban sétálgattak, egy “helyi népcsoport képviselője” láthatóan szemet vetett a 15 éve szőke lányára. Ahogy ezt arrafelé szokás, illedelmesen odalépett és beszélgetni kezdett az apával. Hamar kiderült, hogy a szívesen megvásárolná az egzotikus szépségű hölgyeményt.

Kovács úr a poén kedvéért megkérdezte: …és mégis, hány teve? (Mármint, hogy hány tevét adna a lányért)

A helyi üzletember meg is kezdte az alkudozást, végül 35 tevében állapodtak meg. A mit sem sejtő apa, a vicc kedvéért kezet fogott, még fényképezkedtek is, hogy megörökítsék az európai társadalmakban manapság nem túl szokványos eseményt.

A történet ott siklott ki, hogy a helyiek ezután szerették volna magukhoz venni a lányt - (talán már a sátor is elő volt készítve :) ).

A család persze teljesen lefagyott és már nem voltak olyan jókedvűek. Végül, a hatóságok és a követség közbenjárásával kellett semmisé nyilvánítani az üzletet.

Sejted, hogy melyik országról van szó? Segítek: a legmagasabb csúcsát hamarosan meg fogjuk mászni és a csúcs egy olyan hegycsoportban található, ami egy az iskolában is gyakran használatos “eszközről kapta a nevét”. Ha ezek után sem tudod, akkor itt a megoldás.

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 17 Sep 2014 16:41

Macska és kebab. Ez a két szó nem hangzik túl jól egymás mellett, ha egy picit szabadjára engeded a fantáziád..
A hazai gyorsbüfékről is kering pár “guszta urban legend”, de ezúttal egy valóban megtörtént és a morbid/gusztustalan/hányingerkeltő történetek versenyén garantáltan dobogós gasztro élmény következik.

Miért osztunk meg ilyesmit? Mert annyira abszurd, hogy már vicces..és mert az egyik túravezetőnkkel történt. :)

ceca-meca

Jaj de cuki, ceca-meca

Íme a sztori. Először olvass és csak aztán szörnyülködj:

….egyszer összehaverkodtunk egy arabbal, aki elvitt minket egy olyan negyedbe, ahol a helyiek bazárja van és nincsenek turisták, hanem egymásnak árulják a portékát. Rábeszélt, hogy játszunk vele backgammont (ősi társasjáték) – pénzben. Természetesen az elején hagyott nyerni, aztán visszanyert mindent és még egy pár dollárt. Nem volt harag, mert jól szórakoztunk.

Aztán sétáltunk tovább és akkor elmondta, hogy a vallása nem engedi a fogadást, ezért minden pénzt visszaad amit elnyert tőlünk pár perccel korábban. Nem lehetett erről sem lebeszélni, ahogy a közös vacsoráról sem.

Elvitt minket egy helyre és meghívott kajálni. Mi csak azt láttuk, hogy egy vödör jellegű edényből veszik ki a húst, amit forró olajban kisütnek és azt rakják a kebab szendvicsbe.

Hmm...fincsi

Hmm…fincsi

Miután jól belaktunk (a mesélő itt igazából az érzékletes “telezabáltuk magunkat” szakkifejezést használta – a szerk.) akkor láttuk, hogy a vödörben egy ótvaros, gányos macsak feküdt a húson, amiből mi is ettünk.

Amikor visszaértünk a szállásra, fejenként 4 deci rummal próbáltunk fertőtleníteni, de még napokkal később is öklendeztünk ha visszagondoltunk a macskára és a kebabra…

Ért már hasonló meglepetés? Írd meg, ha szerinted tudod überleni ezt a történetet.

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 02 Sep 2014 13:16
Élni tudni kell

Élni tudni kell – henyélés az Isztria egy rejtett szegletében – !! a barlang peremén sziklamászó utak vezetnek :)

Az iKaland irodában szabály, hogy csak úgy mehetsz nyáron szabadságra ha a hegymászás (vagy valamelyik ága) szerepel a programban. Mindezt nem elég elhitetni, bizonyítani is kell a testület előtt. Most egy ilyen bizonyító erejű képes beszámoló következik.

A lentiek szerintem több mindent bizonyítanak*, de ezek nem olyan állítások amikbe tilos belekötni. Persze kritikát csak akkor fogadunk el, ha nálad is emprikus megfigyeléseken alapszik.

*Például azt, hogy:

  • a sziklamászás igen is lehet pihentető és romantikus
  • a sziklamászás izgalmas dolog, amit kezdők, sőt lányok is kipróbálhatnak
  • az outdoor program nem egyenlő azzal, hogy túlhajszolva, logó nyelvvel, lefogyva, lüktető izomlázzal térsz haza
  • Horvátország sokkal többet tartogat, pár bureknél és a parti henyélésnél
  • nyár végén és ősszel, sőt tavasszal is látogatható Horvátország (Annál is inkább mert ekkor tájt Rovinjban és Omisban olyan rendezvények zajlanak amelyeket kár EGYENESEN BŰN lenne kihagyni)

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 02 Sep 2014 11:52
Ne csináld utána, inkább másszunk sziklát

Ne csináld utána, inkább másszunk sziklát (a videót lásd lejjebb)

Előszó: tisztázni szeretnénk, hogy az alábbi videóban végzett tevékenyégeket nem támogatjuk és nem javasoljuk senkinek kipróblásra. A kötélbiztosítás és az engedély nélküli városi mászás (ún. urban climbing) nemcsak életveszélyes, de őrültség is egyben. Ezzel a videóval tehát elrettentő példát szeretnék mutatni mindenkinek aki valaha kapcsolatba került a mászással.

A negatív példával pedig egyben a helyes útra szeretnénk terelni az érdeklődőket. A sziklamászás, a via ferráta, a hegymászás sokkal jobb és 1000x biztonságosabb választás ha a hosszúhétvégi kerítésfestés vagy szentendrei kerékpártúra már nem pumpálja fel az adrenalinszintedet.

Például a sziklamászás és a via ferráták fellegváraiban – Rovinj, Omis, Garda-tó. Esetleg valami klasszikus az osztrák favoritok közül: Rax, Grossglockner, Grossvenediger

Arról nem is beszélve, hogy 1000 dolcsiból idén ősszel vagy télen mennyi mindent megmászhatsz velünk :)

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 19 Aug 2014 11:14

Jó dolog a szabadesés és jó dolog a zipline. De ki az a “beteg elme” aki a kettőt kombinálja? Adrenalin pumpáló, lüktető videó Panama cityből, ahol néhány tébolyult forma egy 243 méter magas épületről száguld, majd zuhan a mélybe.

Ilyenkor szoktuk boldogan konstatálni, hogy a hegymászók nem is olyan őrültek. :) Ennél sokkal hosszabb, de nem kevésbé izgalmas élményeket a találsz a túranaptárban, amit most frissítettünk szeptemberre és októberre. Vagy inkább ZIPLINE-oznál egyet? ;)

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 19 Aug 2014 11:05

Az Ararát megmászása után szeretnénk egy rövid kulturális, történelmi, építészeti kalandot is beilleszteni a programba. Így esett választásunk az Araráttól mintegy 120 km-re lévő Ani szellemvárosra.

Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen!” – vallja a Global Heritage Fund igazgatója Jeff Morgan.

Monastery_of_Hripsimian_Virgins_Ani_Turkey

A Törökország és Örményország határán fekvő Ani, az 1001 templom és negyven kapu városa valaha a középkori Örményország központja volt. Az egykoron százezres metropolis, ma elhagyatottan áll.

Hogyan néptelenedett el ez a hajdan virágzó település, mely fénykorában Konstantinápollyal, Kairóval és Bagdaddal vetekedett? A várost viszontagságos középkori történelme során bizánci, török, grúz és mongol támadások érték. A pusztító hadjáratok után 1319-ben egy hatalmas földrengés tette lakhatatlanná, így lakosai gyorsan elhagyták. Az XIX. század végétől orosz fennhatósága alá került, ekkor már valódi szellemváros volt. Ebben az időszakban kezdődtek el területén a régészeti ásatások. A város viszonylag jó állapotban fennmaradt középkori örmény épületeiről híres. A török kormány időnként erőfeszítéseket tesz, hogy állagmegóvás címén felújíttassa az romokat, kevés tekintettel azok valódi műemléki értékére.

 

A legendák szerinti 1001 templomból mára mindössze tíz maradt fenn romokban. Az építőkövek elhordása, a javítgatások és az erózió következtében napjainkban az teljes pusztulás állapotába került az összes megmaradt épület. A Global Heritage Fund 2010-es listáján Ani bekerült a világ 12 legveszélyeztetettebb történelmi nevezetessége közé. A misztikus szellemváros áldozatává válhat a török-örmény ellentétnek is, így a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.

 

A videót ahmet selim sabuncu és vasili frang munkáiból rövidítettük.
Author: "gergoe" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 13 Aug 2014 13:27

Egy klasszikus turista látványosság, egy építmény amit látni KELL, a híd ami látott már véres háborúkat és romantikusan andalgó szerelmeseket egyaránt. Közel 500 év, 24 méter magasan a kékes színű Neretva folyó felett. Egy város és egy nép büszkesége, ez a Mostari “Öreg híd” – A híd amely szinte él, a híd amelyről a helyiek évtizedek óta ugrálnak a mélybe…Történjék bármi.

Balkáni melankólia, szívszóritó történelem, őszinteség. Bosznia.

Mostar from DGA Productions on Vimeo.

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 13 Aug 2014 08:00

Gasztro-ikaland

Új rovattal jelentkezünk: elsőként az Ararát-túra finomságait nézzük meg közelebbről.

Aki már járt valaha Törökországban, annak valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, ha felhívjuk a figyelmet a húsételek túltengésére. Ezzel a tavalyi túrán is így voltunk. Amikor a jelentkezőkkel az ottani ételekről beszélgettünk még a túra előtt, akkor unottan legyintettek, mondván, „biztos dönert eszünk dönerrel, és lesz még némi shish-kebab, dürüm, amit a kreuzbergi hentesek úgyis sokkal finomabban készítenek el”. Erre a felvetésre eleinte nem is tudtunk mit mondani, hiszen a gasztronómiai viszonyokról addig nem igazán tájékozódtunk. Annyit sejtettünk csak, hogy Törökországnak ez a legkeletibb csücske kurdok által lakott vidék, és így nem a tipikus török konyha vár majd minket.

Aki közelebbi kapcsolatba került a húsokkal

Aki közelebbi kapcsolatba került a húsokkal

Aki közelebbi kapcsolatba került a húsokkal

Aki közelebbi kapcsolatba került a húsokkal

Amint megérkeztünk Doğubayazıtba, azonnal elmentünk egy autentikusnak tűnő kurd étterembe. Amit ott tapasztaltunk, az csak kicsit hasonlított a hagyományos török konyhához. Óriási tálakon hordták elénk a különféle fogásokat. Szíriát és Libanont, Jordániát többször megjárt utazóként ismerős közel-keleti ételekkel találkoztam. A finomságokban sokkal több zöldség található, mint a török konyha remekeiben, kifejezetten sok uborkát és padlizsánt használnak. A kurd szakácsok még arra is képesek, hogy édes gyümölcsöket rakjanak a sós és húsos ételekbe. Ez mindenképpen rendkívüli hatást ért el a csoport tagjainál.

Tavuk döner 200 forintér'

Tavuk döner 200 forintér’

A húsok között természetesen nem találjuk meg a sertést, de még a marhahúst is hiába keresnénk. Elsődlegesen bárányhúsból főznek, az olcsóbb kifőzdékben pedig csirkéből. Az is előfordul, hogy az általunk ismert derelyéhez hasonló tésztába göngyölik a darált húst, és forró vízben, vagy gőzön készítik el. Aki már hallott ilyesmiről, annak a tibeti, ladakhi konyhából ismerős lehet a „momó”.

Padlizsán = patlican

Padlizsán = patlican

Szállodai reggelink lepénykenyérből, főtt tojásból, fetához hasonló sajtból és olivabogyóból állt.  A piacon mindenhol két kézzel tömtük magunkba a gránátalmát, a szőlőt és a fügét. Az édességekről szólva mindenképp meg kell említenünk a baklavát és a künefét, amit szintén kicsit másképp készítenek el, mint az ismert budapesti török éttermekben. A helyi boltokat járva feltűnő, hogy milyen sok náluk a mogyorókrém. Ezen nem kell csodálkoznunk, hiszen a világ mogyorótermésének csaknem kétharmadát éppen Törökországban „aratják” le. Készítenek belőle Nutellát is bőven, valamint az ezzel csaknem megegyező minőségű, de annál sokkal olcsóbb mogyorókrémeket is.

Sült bárány 01 Sült csirke, sült bárány 01 Készül a padlizsán, forr a teavíz

Utolsó nap egy kerti sütögetésre voltunk hivatalosak. Mérhetetlen mennyiségű birka- és csirkehúsból és zöldségből hatalmas lakomát rendeztek számunkra. A húsok mellé sült paprikát és padlizsán krémet, valamint helyi zöldségekből készített salátát tálaltak.

Terülj-terülj tábori asztalkám!

Terülj-terülj tábori asztalkám!

A túra közben minden elképzelhető alkalommal terülj-terülj asztalkámat játszottak a helyi erők. A képeken az étkezősátor látható.

A sörbarátokat sajnos el kell szomorítanom. Sem Törökország, sem a keleti részén a kurdok által lakott terület nem a sörkultúrájáról híres. Az utóbbi néhány évben államilag is szabályozzák a sör beszerzését: csak kevés helyen vásárolhatod meg a napi betevődet, és azt is olyan áron, mint nálunk a legmenőbb helyeken. Bármennyire is szomjazol egy korsó jó sörre – kiváltképp a sült húsok mellé –, csak a szállodai szobád magányában tudod majd meginni.

Zöldség gyümölcs

 

 

Author: "gergoe" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 05 Aug 2014 11:59

Az ikalandnál komoly hangsúlyt fektetünk a szakmaiságra. Nem fordulhat elő, hogy egy vicc kedvéért feláldozzuk a túra komolyságát. A túrára való felkészülésben sem szeretünk használhatatlan ötleteket adni. Túravezetőinket mindig úgy választjuk ki, hogy igen komoly helyszíni ismerettel rendelkezzenek. Jártasak legyenek a hegymászáson kívül a személyközi kommunikációban, elsajátítsák a konfliktuskezelési módszereket, kiváló idegen nyelvi készségekkel rendelkezzenek, valamint a hely történelméről, földrajzáról, politikai viszonyairól is tudják informálni a túrán résztvevőket. … Eddig…

Most viszont új kritériumot vettünk fel a listára: a gleccserbiciklizés tudományát is el kell sajátítaniuk.

A közelgő Ararát-túra felkészüléséhez ajánljuk ezt a rövid kis videót mindazoknak, akik szeretnének velünk tartani:

Ararát-túra bringával

Nem tudjuk bizonyosan, hogy a filmen szereplő hegymászók mit művelnek, csak sejtjük. A fickó aki csehszlovák overálban egy csepel bringára pattant és 5137 méterről legurult Doğubayazıtba, a kurdok hírös városába, egy igazi kerékpáros briganti.

Az Ikaland Műhely rövid tanácskozás után mégis elvetette, hogy a szeptember 12-én induló túránkon fakultatív programként az Ararát-kerékpározás is szerepeljen.

Author: "gergoe" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 16 Jul 2014 12:50

Kiss-Csapó Gergő túravezető, néhány hete nálunk járt és jobban ráért mint szokott. Így az orcája elé toltuk a kamerát és kifagattuk a szent sztratovulkánra vezető trekking menetéről. Beszél a napi távokról, a bőséges kajáról, a csúcstámadás éjszakájáról.

Idén szeptemberben negyedszer vágunk neki az Ararát (5137 m) miniexpedíciónak,

csatlakozni itt tudsz a csapathoz.

 

 

A beszéd alatt látható illusztrációk anyagai Kiss-Csapó Gergely, az iKalandos túrázók és Erőss Zsolt gyűjteményeiből származnak. További videók forrásai: http://vimeo.com/81281176; http://vimeo.com/73524552
Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 16 Jul 2014 12:12

Ha egy hegyi túrán (a szigorúan, több forrásból ellenőrzött pozitív időjárás előrejelzések ellenére) belefutunk egy rossz időbe akkor a túrázók arcán nem biztos, hogy őszinte lesz a mosoly. Az esetleges csalódás, elégedetlenség is valahol érthető főleg egy kezdő túrázónál, aki a Grossvenedigeren találkozik először a hegyek világával. Szóval ez lenne a várható, ez lenne a kézenfekvő.

Nálunk viszont nem így van.

Nem az Északi-sark hanem a ködös Grossvenediger

Nem az Északi-sark hanem a ködös Grossvenediger

Túravezetőink évről-évre bizonyítják, hogy akkor sem kell rossz szájízzel hazamenni, ha nincs verőfényes napsütés, nincs lélegzetelállító csúcspanoráma, netán a csúcssiker is elmarad.

Ezt persze nem mi mondjuk, hanem az iKalandal túrázó hölgyek és urak – egy túra után ahol ködben és hóesésben teljesítették Ausztria legkedveletebb gleccsertúráját.

Azt hiszem az alábbiakkal nyugodtan dicsekedhetünk:

“Kedves ikaland!

Nehéz most bármit is írni, mert abba a szóba, hogy KÖSZÖNÖM nem fér bele mindaz a sok-sok pozitív érzés és hála amit a hétvégi Grossvenediger túra kapcsán érzek.
Rendkívül örülök, hogy immár másodszor és egész biztosan nem utoljára veletek utaztam, utazhattam és megismerhettem Bálintot, aki egy -máshogy nem tudom megfogalmazni- új világot mutatott meg nekem. (Egy olyan világot amit mindig is szerettem volna megtapasztalni, de eddig legfőképp saját félelmeim miatt ezt nem tettem meg.)
Szóval még egyszer köszönöm, mindenkinek aki lehetővé tette számomra, hogy ilyen érzések és érzelmek hatása alatt legyek az “első 3000-esem” után.”

és egy másik:

“Kedves Ikaland-orok!!!

Tegnap este jött meg a négy fős csapat, a Bálint vezette Grossvenediger túrából.
Még amíg nagyon friss bennem az érzés, szeretném nektek köszönetemet kifejezni, hogy segítségetekkel hozzájuthattam egy ilyen nem mindennapi élményhez. Az út jól sikerült, a túravezetés profi volt. Nem tudom milyen lett volna Szlankó Zoli vezetésével, de Bálinttal részemről teljesen elégedett voltam. Külön meg szeretném említeni, hogy engem Bálint, nagyon fiatal kora ellenére, higgadtságával, nyugodtságával, és sallang mentes őszinteségével nyűgözött le. Úgy gondolom, hogy teljes biztonságban voltunk az ő vezetésében. A csapat jól összekovácsolódott, figyeltünk egymásra, segítettünk egymásnak. Azt csak érdekességképpen említeném meg, hogy a csúcstámadás napján, a gleccserbe mi “szálltunk be” elsőként, utánunk rögtön még néhány csapat….és mindenki a Bálint, azaz a mi nyomvonalunkat követte, ha mi megálltunk ők is megálltak, ha elindultunk ők is elindultak, tehát tulajdonképpen több csapatnak is ő mutatta az utat azon a napon a csúcsig.
Én azt kaptam amire számítottam, egy viszonylag fizikailag nehéz túrát, melyel feszegethetem a kitartásom határait…és nagyon nagy örömmel tölt el, hogy különösebb nehézségek nélkül meg tudtam csinálni. Biztos lesz következő valamikor számomra…..”

Author: "admin" Tags: "Hegymászás, Hírek a ház körül, Sze..."
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 09 Jul 2014 12:20

Seb Montaz – azon kevés hegyivezetők egyike – aki lebilincselő stílusú filmjeivel mutatja be szenvedélyét és hivatását – a hegyeket. Chamonixban él és ügyködik. Történetei mozi élményt adnak, szinte a hegyek felé szippantanak, annyira inspirálóak..

Legutóbb azonban nem szórakozott a több hetes utómunkával, kellemes hangulatú zenével és effektekkel. Egyszerűen kiment csúszni egyet a Mont Blanc gleccserére és eközben véletlenül megmutatta, hogy milyen egy gleccser belsejében…A Glacier du Geant 400 méter mély és 12 km hosszú. (Végig persze nem ment rajta – azért annyira ő sem akkora király ;) )

A környéken mi is tiszteletünket tesszük, legközelebb szeptemberben csatlakozhatsz hozzánk.

Author: "admin" Tags: "Alpok, Fotó, Videó, Hegymászás"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Monday, 02 Jun 2014 09:23

2 éve már a kezünkbe került ez a videó egy őrült osztrák csapatról, akik bringával és sível közlekednek a Monte Rosa csoport 4000-es csúcsain. Akkor nem mertük kitenni, nehogy valaki tanuljon a rossz példából. Azonban a táj és a hangulat miatt – most arra jutottunk – érdemes “beletekerni”…

Gleccser DH - Monte Rosa

Gleccser DH – Monte Rosa


Talán nem kell hangsúlyozni, hogy a srácok nagyon felkészültek voltak és senkinek sem ajánljunk a látottak kipróbálását.

Ennél sokkal ésszerűbb, földi halandóknak is teljesíthető túrát tűztünk ki ezen a kellemetlen panorámával rendelkező vidéken. Júliusban és Augusztusban garantáltan ellátogatunk ide, hogy begyűjtsük a környék 4000-eseit. A terv szerint 7-et.

Még van néhány kiadó helyünk.

Author: "admin" Tags: "Alpok, Fotó, Videó, Hegymászás"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 21 May 2014 12:35
Erőss Zsolt emlékére

Erőss Zsolt – minden idők legnagyobb magyar alpinistája

Még mindig nem szoktunk hozzá. Még mindig várunk. Tudjuk, és valamit mégis várunk. Egy hosszú expedíció.

Valami Nagy Jó veszett el a világból..hogyan is lehetne belenyugodni!

„Jó élni!”- ezt mondtad, miután utolsó pillanatban sikerült egy szikla mögé elbújnod egy lavina elől a Gasherbrum1 első megmászásának kísérlete során. Lefilmezted a lavina pusztító nyomát, és átérezted, mi lett volna, ha.. Lihegtél, a pulzusod még szaporán lüktetett, és hálával nyugtáztad, hogy élsz.

Akkor már több napja egyedül másztál. Nem volt társaságod, nem volt kihez szólnod. Mert így akartad. Egyedül indultál el. Nem szerettél várni. Sürgetett egy belső türelmetlenség. És bírtad, ahogy a hegyek csöndje vesz körül. Egy darabig. Mert amikor felmerült benned, hogy nem lehetsz újra velünk, fájdalmassá vált az egyedüllét, a társak hiánya.

Aggódtunk érted. A rádió már nem működött. Aggódtunk és vártunk. Végül egyszer csak megjelentél. Micsoda öröm, micsoda megkönnyebbülés!

Eléd siettünk. Csurogtak a könnyeid. Közöttünk akartál lenni. Megláttuk a határaidat.

Aki a Gyergyói-medencében tölti gyerekkora teleit, az igazán megtanulja, mi a hideg. Nem voltak divatos játékaid, szegénységben éltetek. De ott voltál a természet tenyerén, a színes játékokat a sziklák és hegyek nyújtották neked. Nagyfiúk vettek körül, fel kellett zárkóznod. Az élet is sürgetett: hamar önállóvá kellett válnod.A Békás-szoros felnevelt, és életednek irányt adott. Ennek az iránynak mélysége és súlya volt. A felelősség magas fokával. Szeretted, hogy az életed igazán szól az életről, az élésről.

Zsolt a Békás-szorosban kezdett mászni

Zsolt a Békás-szorosban kezdett mászni

Ami nyomot hagy. Belevésni magadat a legkeményebb anyagba, és a természet részévé válni.  A lelkesítő tűz és valami belső nyugtalanság volt a hajtóerőd. Rengeteg tapasztalatot szereztél és jól felmérted képességeidet.

Erdély szívóssá és kitartóvá tett. Többször kellett új életet kezdened. Sosem merült fel benned, hogy elhagyd magad. Hajnalban keltél és mentél a silóba vagy valami toronyra, és egész nap ott fáradtál. Heteken át, éveken át. És lett új otthonod.

A fizikai munka után a szabadnapokon a hegyekbe mentél „pihenni”. Használtad az életet. Aktívan, mélységében róttad bele magad.

Nem bonyolítottad túl a dolgokat. Egyszerűen: csináltad őket. Határtalanul szeretted a hegyeket, ez volt a válaszod arra, miért mászod őket.

Akiben több van, attól többet várnak el.  Érezted, hogy benned több van, és ez a hajtóerő magasabbra, nehezebb utakra űz. Más határokat kaptál, más mércéket, más küldetést.

Gasherbrum II, 2003

Gasherbrum II, 2003

Nem akartál bizonyítani senkinek, sem versenyezni senkivel. A siker sem a külső sikert jelentette neked. Felismerted és tetted, ami a te életfeladatod.

Sokat olvastál, kerested az okokat, magyarázatokat, hogy előadásaid során választ adhass az embereknek a miértekre, és te magad is tanulj.

A válasz talán a „tökéletes élmény” fogalma: az aktivitásunkkal és erőfeszítésünkkel olyan boldogságot tudunk teremteni, ami magában hordja a fejlődést, vagyis önmagunk meghaladását (a „passzívan befogadott” öröm csupán rövid életű). Emberi erőnkből megvalósítani azt, amire képesek vagyunk, elmenni a határig, és kicsit kitolni azt: újjászületés. Már nem a régi vagyok. Több vagyok, új vagyok.

Igen, voltak sutaságaid, figyelmetlenségeid, és érthetetlennek tűnő konokságaid. És lelkesedésed olykor túl is vitt a határaidon. Ám kevés olyan embert ismerek, aki olyan jóindulatúan viszonyult másokhoz, mint te. Aki békés természettel, gyermeki naivitással és érdeklődéssel csodálkozik rá a világ működésére és az emberekre.

Nagyon szerettem az egyszerű, őszinte természetességed. Nem akartál senkit eljátszani, vagy valakihez hasonlítani. Mindezt melegséggel, kedvességgel, közvetlenséggel tetted. Ahogy életed társa, Hilda mondta: önazonos voltál.  Nem volt nálad semmi „zavaró tényező”. Csak a szép, tiszta Te.

Zsolt és Hilda

Zsolt és Hilda

Sokat jelentett neked, amikor az emberek biztattak. Meghatott, és erőt kaptál tőlük. Érezted a szeretetüket, és építkezni tudtál belőle.

Az emberi butaságot pedig humorral tudtad kezelni.. Nem voltál fellengzős, tudományoskodó vagy okoskodó. Letisztultan és érthetően beszéltél, az emberek azt érezhették: te is ember vagy. Ha te az vagy, és így tudsz élni, akkor talán ők is képesek arra, hogy többet hozzanak ki magukból, és gazdagabb életet éljenek.

Valami nagy jó veszett el most a világból.

Azt mondják, úgy lehet halhatatlanná válni, ha minél többet adunk önmagunkból másoknak. Te megmutattad, hogy az életet tartalmassá lehet tenni annak szeretésén keresztül, célokkal és az ahhoz elvezető aktív tetteken keresztül.  És hogy mindig újra lehet kezdeni. Érdemes is, és kell is. Sőt: mosollyal, derűvel, hittel. Merni kell élni. A félelem ösztönös, ezért kell tudatos bátorsággal (és szeretettel) felülkerekedni rajta. És megmutattad, hogy fel lehet állni.

Sohasem adta fel

Sohasem adta fel

Talán ebből is sikerül majd.

„..Fölemelkedett, majd felhő ereszkedett rá és eltűnt a szemük elől, hogy többé már nem láthatták..”
Hozzá kell még szoknunk ehhez az állapothoz. Hogy nem úgy vagy már jelen, mint eddig voltál. Nem lesz könnyű.
Négyéves Gerda lányod ekképp vigasztalt minket egyik nap: „Majd csak kitalálunk valamit!”

Soha nem feledünk

Soha nem feledünk

 

Erőss Zsoltról
2013. Over Magazin, júniusi szám

Írta: Nedeczky Júlia

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 20 May 2014 13:32

Pontosan ma egy éve – izgalommal, gyorsuló szívveréssel, örömhírként olvastuk a Magyarok a Világ Nyolcezresein egy mondatos közleményét: “Nepáli idő szerint ma 18:00-kor, több mint 24 órás mászás után Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutott a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára.”

Néhány óra múlva azonban már a legtöbben sejtettük, hogy ez egy pokolian rossz hír. Napokig reménykedtünk, hogy barátaink és túravezetőink, Kiss Peti és Erőss Zsolt mégis előkerülnek.

Talán 2-3 nap is eltelt már, amikor nehéz szívvel, de ki kellett mondjuk – sohasem térnek vissza közénk. Örökre ott maradnak a hegyen, ott ahol igazán szerettek lenni, ott ahová mindig is tartoztak.

Egy évre rá, ma már halványodnak a tragédia körüli részletek, enyhül a nyomasztó fájdalom, de rájuk ugyanolyan élesen emlékszünk.

Zsolt és Peti

Zsolt és Peti

Author: "admin" Tags: "Hírek a ház körül"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Friday, 16 May 2014 17:22

A cseszneki via ferráta balesetről közölt rövid írás alaposan felkavarta az állóvizet, aminek kapcsán még tartozunk a tanulságokkal. De előbb, egy rövid videót is mutatunk, amiből kőkeményen kiderül, hogy mi vár egy 80 kilós túrázóra, aki különböző okok miatt – nem megfelelő felszerelés, nem megfelelő technika, esetleg valamilyen objektív veszélyforrás (pl: kőhullás) következtébenbelezuhan a via ferráta kantárba..

Jó dolog a via ferráta - te próbáltad már?

Vidám dolog a via ferrata – ha ésszel csinálják

Nem elrettentés, csak egy jó példa

– érdemes rászánni ezt a kicsit több mint 1 percet:

Elég brutális, nem? Ez alapján elég egyértelmű, hogy mindenáron el kell kerülni a via ferráta kantárba való beleesést.

A megfelelően használt via ferráta kantár meg fog tartani, de könnyen lehet, hogy az esés közben megsérülsz. Gondolj csak a drótkötelet rögzítő fém cövekekre vagy egy sziklafalhoz csapódásra. A fejedet a sisak megvédi, de ettől még komoly sérüléseket lehet szerezni.

Te tisztában vagy a biztonságos via ferrátázás szabályaival? Helyesen használod a felszerelést, tudod mit kell tenni ha te vagy egy társad megsérül?

Ha igen, akkor további boldog pillanatokat kívánunk a dróthuzalon. Ha pedig kezdőnek titulálod magad, magadtól tanultál, nem vagy biztos a dologodban és egyedül (hegyivezető vagy tapasztalt mászó felügyelete nélkül) szoktál/szeretnél via ferrátázni, akkor segítségképpen mutatunk valamit.

Segítünk, hogy összeálljon a kép.

Pont a cseszneki baleset kapcsán, túravezetőinkkel és sziklamászó oktatóinkkal összedugtuk a fejünket, és összeírtuk a biztonságos via ferrátázás szabályait, hogy azokat közérthetően, részleteiben elmagyarázzuk.

Ez a kis INGYEN tananyag neked is segíteni fog, és a következő túrákon már magabiztosan akasztgathatsz felfelé.

banner