• Shortcuts : 'n' next unread feed - 'p' previous unread feed • Styles : 1 2

» Publishers, Monetize your RSS feeds with FeedShow:  More infos  (Show/Hide Ads)


1128   New window
Date: Wednesday, 28 Nov 2007 05:24

PozAko: elso.budapest.villamos.megnyitasa.1887[Mindennapi] Ha ezen az oldalon beállítjátok a mai dátumot, akkor a következő érdekes dolgokat adja ki:

"1805: Az országgyűlés kiharcolja a közigazgatásban a magyar nyelv használatának jogát"

"1887: Elindult a pesti villamos. Elindult Európa első városi villamosa a pesti Nagykörúton." (Ez különösen kúl dolog, pláne az előző post fényében. ;)

És még nagyon sok minden.

Szeretem ezt a napot. ;]


 

Author: "PozAko" Tags: "Mindennapi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
NOHAb   New window
Date: Tuesday, 27 Nov 2007 21:43

[Technikai] Valamelyik nap rendezgettem a fotóimat, és előkerült egy számomra nagyon kedves kép. Főleg azért, mert a kedvesem készítette nekem, de azért is, mert egy 109 tonnás guruló műtárgy van rajta.

PozAko: Vonat

A képen a M61 017-es mozdony egyik vége látható, ami több ember szerint a MÁV legszebb dízelmozdonya. Ezt a véleményt osztom én is. Hihetetlenül elegáns, de közben diszkréten brutális vas. Kell.

A kép Győrben készült a vasútállomáson 2007-ben. Sajnos az már nem maradt fenn, hogy melyik napon, de minden valószínűség szerint a vasútállomás felújításának okán járt arra az FMK 007-es mérőkocsival.

Valamelyik Hegyalja Fesztivál alkalmával lelőttem én is Tokajban, elő fogom keresni.

Tudom, hogy volt már szó ezen oldalakon vonatokról, de pár gondolat még hiányzik.

Az eszközhasználat genetikusan benne van minden emberben, sőt, merem kockáztatni,hogy az emberré válásunk egyik sarokköve az volt, hogy nem csak azt használtuk, ami beépítve, kéznél volt, hanem megkerestük azokat a megoldásokat, amivel előnyhöz jutottunk a többi élőlénnyel szemben. Ahogy teltek az évezredek, az eszközhasználat mind magasabb fokra jutott, és lassan ott járunk, hogy az ember önmagában, saját erejéből nem képes bonyolultabb eszközöket készíteni, hanem ehhez már korábban, kevésbé bonyolult eszközök segítségével tervezett alkalmatosságokat vesz igénybe. (Hogy mi alkot mit, érdekes kérdés, de ez az írás most nem ennek boncolgatására született.) Az újabb és újabb eszközök előállításhoz nyersanyagok kellettek, amik viszont a természet hóbortjából nem mindig ott voltak megtalálhatóak, ahol fel kellett volna használni. Ebből következett, hogy a nyersanyagok (és később bármi más) szállításához is eszközöket kellett előállítani. Ennek nagy úttörője egy George Stephenson nevű úriember volt, aki amellett, hogy kirobbantotta az ipari forradalom másik felét, elindította egy szubkultúra megszületését is. (Ne feledkezzünk meg Trevithickről sem, de neki nem volt szerencséje.) Nem fogok most vasúttörténetet írni, de a technikai evolúciónak innentől kezdve nem volt megállása. Ennek köszönhető a fentebb található kép is, bár talán nem kell mondanom, hogy azóta fejlődés gyorsvonata továbbrobogott.

Ahogy az előbb már utaltam rá, a technikai evolúció magával hozta egy új társadalmi csoport kialakulását, amely hol látensen, holt teljesen nyilvánvalóan kitűnik akár a mindennapi életben is. Azokról beszélek, akik 109 tonna vas mögött nem csak a súlyt és a zajt látják, hanem a lelket is. Annak a teljesítménynek a manifesztációját, ami nem csak létrehozta a rajongás tárgyát, hanem azt a bizonyítékot, mely szerint az ember képes a saját korlátait átlépni - ha nem is saját testén belül, hát némi külső segítséggel; de, és ez nagyon fontos, saját erejéből. Ettől kezdve a tárgy nemcsak eszköz lesz egy cél érdekében, hanem alkotás is, ami belefér az esztétikai keretekbe, keresztmetszetet ad az élet egy területéről, és ha jól sikerül, emléket is állít hosszú időre. Mint például a NOHAB. A nem típusspecifikus rajongók (vasútb*zik tágabb értelemben - valahol én is ott vagyok) pedig kedvel(het)nek minden olyan alkotást, ami baromi nehéz, fémből van, iszonyat erős, és sínen megy. Az se baj, ha kicsit zajos. Amíg van mérték, ez jó, és olyan hobbi, ami mindenkinek megvan.

Nézzétek el nekem, ha néha vaskerekűek is előfordulnak erre.

És persze arccal a vasút felé! ;]


Author: "PozAko" Tags: "Technikai"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Monday, 26 Nov 2007 22:32

[Művészeti] Tegnap (vasárnap) családi-baráti körben megtekintettük Szabó Magda: A macskák szerdája című darabját. Örömteli dolog, hogy a darab díszbemutatóján nemrégiben maga az írónő is itt volt, szomorú viszont, hogy a mi előadásunk megkezdése előtt már egy perces néma felállással kellett tisztelegnünk előtte.

Nem tartom tisztemnek nekrológot írni, hiszen - talán nem véletlenül - nemrégiben csak kezdtem megismerkedni az írói munkásságával, jelesint a Pilátussal (itt olvasható). Keveset tudok még róla, ezért nem is szívesen vállalkozok méltó emlék állítására. Megtették ezt helyettem mások.

Sajnálom, hogy eltávozott közülünk, és igaz, még csak az legelején járok a műveinek, már látom, hogy értéket alkotott, tanított, mesélt.

De térjünk vissza a darabra. Alapvetően régen voltam a Csokonai Színházban, így a nézőtérre való belépéskor az első dolog, ami szembetűnt - kicsi és szűkös. De mindezek mellett a mai napig csodálatos, és olyan patinás színházhangulatot áraszt, amit máshol még nem éreztem. Családias, de valahol megértem, hogy szükség van egy újra... A díszlet zseniális volt, ötletes, sokoldalú (mondhatnám: mi más lenne, ha forgószínpad? ;), és a színváltások alatt sem volt zavaró az átmenet. Bakik persze voltak, de ki látott még hibátlan előadást? (Az azért tényleg vicces volt, amikor Domokos "Udvaros" helyett "Domokost" mondott a vége felé... ;) Remélem ezzel a kis megjegyzéssel nem bántok meg senkit, ha mégis, elnézést kérek. Erős darab volt. Sajnos még nem olvastam az eredetit (ha megjelenik valahol, linkelem), így kénytelen vagyok az interpretációra hagyatkozni, de lenyűgöző volt. Különösebb erőlködés nélkül, hamar átadta a körülményeket, kevés szóval is felvázolt minden lényeges tényezőt, de úgy, hogy hiába volt ismert a végkifejlet, maradt izgalom, aggódás, várakozás. Nem akarom lelőni a történtet, ezért kénytelen vagyok néhol körülményesen fogalmazni, de a lényeg az: ha teheti a tisztelt olvasó, nézze meg a darabot, de legalább olvassa el.

Továbblépve: számomra pontosan megfelelő keverékét képezte a a kollégiumi belső és a birodalmi politika szembenállásának; a konzervatív oktatás és a kereteket feszegető zseni harcának; a múlt, a jelen és a jövő pillérein ívelő most vonalának; a feladat és a hivatás művekésének; az ember, a szellem és az intézmény elsőbbségének kétségnek; az akarat és terv gyengeségének a sorssal szemben; az örömnek és megbánásnak megvolt és megteendő tetteink miatt. Lehetne ragozni még sokáig, de azt hiszem a fenti lista is mutatja a dráma sokoldalúságát.

A szereposztásból két embert emelnék ki. Az egyik Domokos főkurátor úr, azaz Csikos Sándor, akinek alakítása lehengerlő volt. Minden gesztusa, kijelentése természetes volt számomra, a szememben nem eljátszotta a főkurátort, hanem ő volt az. Rendkívül tetszett, hogy úgy tudott kemény és ellentmondást nem tűrő lenni a Kollégium védelmének érdekében, hogy közben pontosan lehetett látni a azt a megroppanást, amit az egyre növekvő terhek okoznak. Valahogy több, mint hiteles volt.

A másik, akit kiemelnék, Kóti Árpád volt, aki Udvarost alakította. Az az emberismeret, empátia, ragaszkodás, ami Udvaros karakteréből fakad, szerintem erősen építkezett Kóti úr saját belső személyiségéből is. Közben megmaradt igazi embernek is, sosem tudtam igazán eldönteni, hogy tényleg naiv, és nem tud valamit, vagy csak szerepet játszik a szerepben. Mint valami igazi jószándékú intrikus, aki zsigerből hozza a megfelelő viselkedésmintákat. Ez nem kritika, nem értek hozzá. Egy dologban biztos vagyok: erősen javasolt.

Köszönöm a alkotóknak.


Author: "PozAko" Tags: "Művészeti"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 20 Nov 2007 22:23

[Közéleti] Kutakodtam egy témában, és a következő megjegyzést találtam:

"Az egyik szerint a két rendszerváltó párt elfogyása megérthető, ha figyelembe vesszük, hogy az értelmiségi politikust törvényszerűen felváltotta a hivatásszerű politikus alakja, márpedig a rendszerváltó pártok képviselői nagyrészt értelmiségiek voltak." (Innen van - SoosEP)

Tegyük fel, hogy a szerző konyít valamennyit a témához, és tekintsünk el attól, hogy ez egy kiragadott részlet. De mit is mond nekem ez a kis idézet:

A rendszervált(oz)áskor a politikusok jellemzően az értelmiség köréből jöttek, azaz az akkori szellemi és gazdasági elitet képviselték. Írók, történészek, politológusok, szakemberek kerültek hatalomra, és azt hiszem minden botladozás ellenére nehéz munkát vittek véghez. Ezzel semmi baj nincs, nem árt, ha akad néhány értelmes ember odafönn.

De nézzük a mondat második felét: hivatásszerű politikus. Gyors asszociáció alapján a következő dolgok jutnak eszembe: profi, ebből él; megbízása szerint képviseli az őt megbízó csoportok érdekeit (ne felejtsük el, a megbízást az állampolgárok adják a politikusnak a különböző szintű választások során); valószínűleg főállása a politikusság, tehát sem ideje, sem ereje, és főleg etikailag sem lehetséges más munkája, jövedelme, horrible dictu olyan jövedelme, amely a megbízásakor nem egyértelműsített érdekcsoportoktól származik.

De még ez is másodlagos ebben az esetben. Hivatásszerű politikus, azaz nem értelmiségi. Ez örvendetes, hiszen feltételezi, hogy a politikusok ezáltal jóval szélesebb társadalmi rétegeket képviselnek. De - a fenti megállapítás alapján - túl sokat ne várjunk tőlük.

;]


Author: "PozAko" Tags: "Közéleti"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Saturday, 27 Oct 2007 10:37

[Zenei] DJ CPK itt van Debrecenben, és erről eszembe jutott, hogy talán alig egy éve az Unpluggedben kevertek egy nagyon kellemes acid jazz/funk bulit, aki ott volt, valószínűleg emlegeti egy darabig még. ;] Egyébként tiszteletre méltó, hogy visszavonultan is leugrottak Bécsből Debrecenbe egy bulit csinálni.

A másik, ami eszembe jutott, hogy anno kaptam tőle egy CD-t mindenféle jósággal telepakolva, aminek a nagy részéről lövésem sem volt. Az előadók nagy részét sajna a mai napig nem vágom fejből, de majd... ;]

Viszont volt egy nóta, ami megfogott. Ez (vigyázat, csúnya szavak vannak benne):

A szöveg is ütős:

Brooklyn Funk Essentials: I Got Cash

I got cash in fuck you quantities
Know what?
That makes you uncomfortable?
Fuck you and the Range Rover you drove in on

Fuck your Saab convertable
And fuck your twice weekly trips to the analyst
Stupid mutha fuck

Fuck the Hamptons
The fly infested south of France
I'm paid asshole,
I got more cash than God can count
so why don't you just.... die?

Choke to death on your damn designer bagel from Balducci's
Low cholesterol, naturally

Fuck your big ol' Sunday New York Times
Fuck the Wall Street Journal
And News Week
And the lot
Including Nation, Village Voice, Guardian and the rest
Stupid set of priviliged mutha fuckers
Think its fashionable to have an alternative view

An alternative view

And fuck, if you can
Your pencil thin, Evian drinking, calorie counting, caffiene limiting, sodium spearing, nutrasweet sweetening, read view mirror preening, carrot nibbling bunny

Go drown in a lake of Diet Coke, fucker

I got cash, what else matters?

I got cash

Slave

Fuck your fencing and screw your squash,
Piss on your Paulo and your Pavarotti,
Fuck all that shit you call music and pretend to enjoy

I got cash,
Mega cash,
I'm happy with that,
Oh go and sit on your ski rug,
Money talks you little pussy,

You let your politically correct pals know,
That i think you're a dick also,
You dirty asshole

And your idea of multiculturalism
Japanese resturant on Monday,
Indian on tuesday,
And on Wednesday, Caribbean,
Not to spicy please

Well
I got stash on stash and it ain't novo cash.
Moneys in my family for generations,
My great great great grandfather made the bag,
Selling European slaves in Africa

I got cash mutha fuckah,
And you can't tell whether or not I'm joking, can you?
Dumb fuck.

(A szöveg innen van.)


Author: "PozAko" Tags: "Zenei"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Hekk   New window
Date: Monday, 15 Oct 2007 22:30

[Blogi] Elmászott a kommentezési lehetőség egy része. Dolgozunk rajta. Franc. Most már majdnem mindegyik irányból lehet kommentezni, asszem. Alkalomadtán pofára vágom, mert sikerült visszarámolni alapértelmezettre. a. meg ilyenkor is supportál. Elismerésem.


Author: "PozAko" Tags: "Blogi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 10 Oct 2007 22:09

[Technikai] Tegnap beszólt a Gmail:

PozAko: gmail.irgum.2

Ejnye noh! ;] De legalább a fordítók jól elvannak munka közben. Bár azt nem értem, miért akart új ablakot megnyitni, amikor nem kattintottam semmi olyan helyre... De azért aranyos.

[Emberi] Anyunak ma volt a születésnapja. Kapott öcsémtől tortát, gyertyákkal. ;] Tőlem meg egy Márai könyvet. De nem is ez a lényeg, hanem:

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, ANYU!

;]


Author: "PozAko" Tags: "Emberi, Technikai"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Wednesday, 10 Oct 2007 09:15

[Médiai] Még a tegnapi hőlégballonos posttal kapcsolatban jutott eszembe valami, ami mellett nehéz elmenni szó nélkül. A Hajdú-Bihari Napló október 3-i számának címoldalán szintén említést tettek a hőlégballon-versenyről, amihez címlapfotót is mellékeltek. Ezt:

Image Hosted by ImageShack.usÉrthető a kép koncepciója, mely szerint legyen benne ballon, Nagytemplom, Kossuth-szobor, tömeg, szóval minden olyan kellék, ami egyértelművé teszi, hogy ezen nevezetes sportesemény Magyarország keleti végeinek nagyvárosában van. Sőt, ha már nemzetközi, tényleg tegyük ki címoldalra. Egy apróság azért mégis csak furcsa. Ha helyes a fenti gondolatmenetem, akkor a debreceni Kossuth-téri tüntetők mára már marketingértékkel bírnak, és annyira hozzátartoznak (szigorúan pozitív értelemben, ugye?) a Belváros városképéhez, hogy egy sporteseményről szóló egyetlen képbe bele kell őket komponálni. Címoldalon. Hiszen tudjuk, hogy ők a rend, a törvényesség és a kulturált viselkedés sarokbástyái.

Tisztelt Czeglédi Zsolt! Minden tiszteletem és és elismerésem mellett szeretném megkérdezni: Ha már sötét volt, nem lehetett volna megvárni, amíg elmennek a témához nem kapcsolódó szereplők? Vagy esetleg másik szögből elkészíteni a képet?

Tisztelt szerk! A versenynek ennyre szerves részét képzeték a politikai tiltakozó népmozgalom résztvevői, hogy feltétlenül bele kellett őket komponálni a képbe? Esetleg bújtatott tudósítás? Egyáltalán mi közük van az egészhez?

Uff.

Author: "PozAko" Tags: "Médiai"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 09 Oct 2007 22:43

[Sporti] Október 2-án csapattam lefelé a belvárosba egy rövid körre, mert kellett egy kis mozgás. Annyira belebambultam a világba, hogy először fel sem tűnt az a hőlégballon, amit a Nagytemplom előtt állítottak fel egy kis hangulatkeltésnek. Ami már csak azért is vicces, mert ahogy kilépek a házból, belehasít a képembe. ;] Kiderült, hogy hőlégballon verseny van a napokban (VII. MOL Kupa Nemzetközi Hőlégballon Verseny), és esténként - gondolom a szponzorok kívánságára csinálnak egy kis show-t a ballonokkal. Jó idő volt, ami azt jelenti, hogy szélcsend, így élénk fény- és hanghatásokkal tudták elkápráztatni az arra járókat. Volt már ilyen korábban is, de most sikerült megörökítenem egy ilyen ballont a környezetéhez viszonyítva. Kezdjük ott, hogy nem kicsi.

PozAko: DSC01646

Mint később kiderült, ami a fenti képen látható, az 3000 m3 meleg levegő bezsákolva. Csak viszonyításképpen: egy átlagos tartálykamion hasznos térfogata kb. 18-20 m3, ha jól emlékszem. Lehet számolgatni. ;]

Sajnos hangot nem vettem fel, mert arra vadásztam a telefonnal, amikor jól begyújtják a gázégőket. Amit persze nem szabályos időközönként tettek meg, de végül sikerült.

PozAko: DSC01650

A fenti képből annyira nem látszik, mivel a ballon nagy része lemaradt, de a teteje azért már elég közel volt a templomhoz. No azért nem vészesen. Érdekes volt, ahogy az ember fia be tudott sétálni a ballon alá, és maga fölött érezhett azt a hatalmas valamit, ami messze nem egy léggömb könnyedségével, inkább valami masszív tömb magabiztosságával tornyosult fölé (miközben szerkesztettem a postot, kiderült, tényleg nem könnyed; átlagosan véve egy ekkora ballon repülési tömege 4 300 kg!). No meg a színhatások is jók voltak:

PozAko: DSC01652

Egyébként ezeknek a ballonoknak a szállítása nem különösebben bonyolult, kell hozzá egy erősebb autó, egy utánfutó, és hajrá. A gondola - remélem jól hívom - kb 220 cm magas, maga a ballon pedig összehajtogatható egy nagyjából 1 m3-es csomagba. Az általam megörökített ballonnal Böddi Lajosék versenyeztek Kecskemétről, a Kecskeméti Hőlégballon Sportegyesülettől. Aki szeretne repkedni, többek között náluk is kipróbálhatja.

Egyébként nem csak felfújni kell egy ballont, hanem le is kell engedni. Ez nagyjából így történik:

Ami pedig innen kimaradt kép, alant megtekinthetőek.

Egyébként most jó, mert az indások rendbetették az indafotós accomat, és most próbálgathatom ezt a képmegosztó szolgáltatást is. Eddig nem rossz.


Author: "PozAko" Tags: "Sporti"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Monday, 08 Oct 2007 22:10

[Médiai] Megint elszaladt pár nap, no meg már megint öreg este van, és holnap sem lesz egyszerű nap. Éljenek a közhelyek, kinek lesz az? Ma délután elkezdtem számolgatni, és kicsit megborultam, jó kedvem se lett. Azért hogy ne legyen teljesen felesleges, olvasgattam egy kicsit a hírcsatornáim felhozatala közül, és megint gyöngyszemre bukkantam. Íme:

PozAko: vw beatle beatles

Frappáns, humoros, nemzetközi. Ügyes. És persze hat az érzelmekre, kicsit másolva, de szerintem nem durván vagy sértően. A koncepció egyszerű: keress egy olyan fogalmat, ami az egész világon ismert, és választd ki egy jellegzetes pillanatát, utánna fogalmazd újra, és töltsd fel könnyen asszociálható tartalommal. Mégmégmég!


Author: "PozAko" Tags: "Médiai, Művészeti"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 02 Oct 2007 07:55

[Mindennapi] Tegnap megpróbáltam feltenni 30 képet a netre valami képmegosztó portálra, hogy a nemrégiben volt esküvő képeit az illetékesekkel megosszam. Mint kiderült, ez nem olyan egyszerű. Egy új versenyzőnél tetszettek a szolgáltatások, és egyszerűnek is tűnt a dolog, a probléma mindössze annyi volt, hogy nem engedett belépni a regisztrációmba, hanem feszt újra akart regisztráltatni. Ezzel egy óra el is szaladt.

Nem baj, elmúlt este 11, azért próbálkozzunk egy régi, rutinos motorossal. Van egy kis kliens feltöltéshez hozzá, amivel már előre el lehet forgatni a képeket, hogy jó legyen, de igazából felesleges, eredetiben tölti fel. (?) Tetszett, hogy az albumok jól beállíthatóak, attól eltekintve, hogy ne a feltöltés, hanem a készítés dátuma szerint rakja sorba, nem volt könnyű megtalálni. Valószínűleg velem van a baj, hogyáltalában a user-friendly felületek helyett az egyszerű, átláthatót szeretem... Pl. a Picasa képrendszerező is kiborító néha a "megcsinálok mindent helyetted" hozzáállásával...

Free Image Hosting at www.ImageShack.usA eredmény az, hogy van fenn album, akinek tudtam, küldtem hozzáférést. Akinek pedig nem, de szeretné megtekinteni Morzsa és Pumi esküvőjének képeit, szóljon nyugodtan.

Ezúton is szeretnék sok boldogságot kívánni az ifjú párnak. ;]

Teljesen más: ahogy nézem, ma ilyen napom lesz


Author: "PozAko" Tags: "Mindennapi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Hapci   New window
Date: Sunday, 30 Sep 2007 19:58

[Emberi] Sikerült úgy megfáznom a hétvégén, mint a fene, ennek köszönhetően a monitorig sem nagyon látok el. Viszont jó volt, mert még tűrhető állapotban voltunk Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi koncerten. Instant get. A honlapot meg nézegessétek, betegen jó. ;]


Author: "PozAko" Tags: "Emberi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Terhelés   New window
Date: Wednesday, 26 Sep 2007 22:54

[Emberi] Az utóbbi idők egyik leghosszabb napja volt a mai. Lehet közrejátszott benne, az, hogy közel a hónap vége, bár még közelebb érzem a sajátomat. Most. Mentálisan. Nemtom, hány emberrel beszéltem ma, de sokkal. És sajna a jóhírek is inkább elkerültek, mint mellémszegőtek. De van ilyen mással is.

Annyiból jó a történet, hogy most már előre látom a holnapot (mát?) és tudom, mitől (nem) kell félem.

De most késő van, holnap pedig...

Jó éjt!

(Ja, és máskor megértem, de ma nagyon rosszul esett, hogy a postás egy tértivevényes ajánlott levelemet úgy kézbesítette, hogy bedobta az értesítőt a postaládába. A lakásig nem jött fel, pedig frissen mázolt liftük van. Én meg ázhattam a Nagyállomás környékén...)

(Még inkább zárójelben: (Ennek a mai post-nak sincs túl sok értelme, de most rnom kellett, ki magamból. Kicsit. Bocs.)) 


Author: "PozAko" Tags: "Emberi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Facelift   New window
Date: Tuesday, 25 Sep 2007 22:13

[Blogi] Frissítettem ma egy kicsit a blog kinézetén, mert hátha segít. Legalább abban, hogy a bejegyzések jobban elváljanak egymástól, és áttekinthetőbb legyen az egész kék-szürke-árnyalat. Tudom, nem túl színgazdag, de nekem tetszik. Ha megtanulok szinesben gondolkodni, lesz látvány is, addig tessék fókuszálni a tartalomra (ha van). Ezúton kérek elnézést azoktól, akik 1027x768 alatti képernyőfelbontással mennek, hogy az oldal valamelyik széle kilóg a képből, de a kor haladtával szükségesnek éreztem némi szélesítést a blog orcáján. Vagy nagyítást, ízlés szerint. És legalább így már nem kell azon sakkoznom, hogy arányosan legyenek beméretezve a videók oldalai.

[Szakmai] Ma keresgettem pályázatokat különböző célból, és a Pályázatfigyelőn találtam az alábbi gyöngyszemet:

"Kérem, ha a Pályázatokkal kapcsolatos kérdése van, azt e-mailben írja meg.
A telefonszámon napi 200 hívás torlódik, ebből max. 40-et veszünk fel.
Kár volna a pályázatokkal kapcsolatos telefonokat is erre a számra zúdítani."

De legalább őszinte, és logikusan érvel. ;]

Az "Olvassatok mindennap!" jelszavával élve pedig következzék mai cikkajánlóm (Ebből lehet, rovat lesz):

Bodoky Tamás: Sokba lesz a biodízel

 Természetesen a fenti írás nem egy teljes, mindenre kiterjedő elemzés, de a szerző meglátásom szerint jól összefoglalta a biodízel-sem-fenékig-tejfel kérdéskörét. A másik dolog, ami miatt ajánlom, az a széles látószög, amin keresztül körbevázolja a problémahalmazt. Összességében nem azt jelenti nekem az írás, hogy akkor hagyni kellene a fenébe az egészet, de a gyors haszon ellenében - hiszen amikor egy új iparágat alapítottak meg, az első szereplők mindig jól jártak - a globalizálódó államszövetségeknek is ideje lenne elkezdeniük tényleg globálisan, és felelősségteljesen gondolkodniuk. Ha már saját területen képtelenek annyi üzemanyagot megtermelni, amivel ellátható a nyugati világ, lehet érdemes lenne olyan termelési technológiák és struktúrák kidolgozásába és a fejlődő világokba való kitelepítésbe fogni, amivel a termelők is jól járhatanak. És ezzel nem csak az üzemenyag, hanem a kelet-nyugat, dél észak irányú bevándorlóhullámot is talán visszább lehetne fogni, mivel mindenki a saját - szűkebb-tágabb - otthonában találhatná meg a megélhetését...


Author: "PozAko" Tags: "Blogi, Szakmai"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Monday, 24 Sep 2007 19:29

[Médiai] Olvasni jó. Olvasni tudni meg pláne jó. Kezdve azzal, hogy ez az alapműveltség szükséges a mindennapi élethez, mivel ez az elsődleges információbeviteli forrásunk. (Jó, lehet mondani azt, hogy a TV inkább, de a például a jogszabályok YouTube-ra való felpakolása hiányosnak tűnik, és hangoskönyvekben is van még mit pótolni. Arról nem is szólva, hogy azt is fel kell valakinek olvasni.) Azért is jó olvasni, mert így értelmezhetővé és élvezhetővé válnak bizonyos vicces feliratok, amiket jártunkban-keltünkben láthatunk.

Összességében nekem az élet szerves részét jelenti. Olvasva tanul az ember, szórakozik, és szerzi be a referenciákat a beteg viccekhez. ;] No és persze általában véve művelődik.

Az olvasás (és a munkám) döbbentett rá arra, hogy habár néha nehéz olvasni egyes szövegeket, még nehezebb azokat megírni. Ez itt például egy szolid kis önkifejezést mutató - vagy legalábbis próbáló - blog, felület, de semmiképpen nem lehet kijelenteni, hogy világmegváltó mondanivalókat tartalmazna. Ezért is örömteli látnom, hogy vannak még, akik arra szánják az idejüket, hogy az itt található karakterhalmazt értelmezzék. ;] Köszönöm.

Az ok, ami miatt most elővettem az olvasás kérdéskörét, az a ÉS aktuális számának1 vezércikke Váncsa István tollából, ami itt olvasható. (Most az a helyzet, hogy amikor elkezdtem írni a post-ot, akkor még ment az ÉS honlapja. Most nem megy. Később pótolom, bocs.) Érdemes.

Eltekintve az cikk politikai vonalától, amit most kihagynék, amit élveztem benne, az a stílus - de ezt Váncsától már megszokhattuk -, az a perspektíva, amivel az aktuális kérdéseket pellengérre állítja, és összefoglalja. Mindamellett, hogy érdemi összefoglalót, helyzetképet mutat, kifejezetten jókat röhögtem miatta. ;] Mindenkinek jó szórakozást kívánok hozzá!

Még maradva egy kicsit az ÉS-nél: Öröm látni, hogy összeérnek a médiumok. Jelen esetben nem az ezoterikus értelemben vett médiumról beszélek, hanem mint közlési felületről. Kis apróság, de néha igen nagy jelentősége van ezeknek az apróságoknak. Bár a Kedves Olvasó valószínűsíthette, hogy a második változat az érvényes, hiszen ezen a blogon ezotériáról még nem esett szó. ;] Konkrétan amikor megnyitottam az ÉS honlapját, felül egy Google Video volt látható, amin azonnal ledobtam az agyam. Azért, mert reklám. Azért, mert ÉS-es reklám. És azért, mert jó. Végül pedig azért, mert egy ilyen neves, klasszikusnak nevezhető, és erőteljesen a nyomtatott médiára épülő orgánum bevállalja a Web 2.0-s technológiákat. (Én meg csinálom nekik az ingyenreklámot. ;)

A reklám szerintem nem csak egy olyan rövid videó, amin keresztül valaki el akar adni valamit. Mára már önálló művészeti ággá nőtte ki magát, és ah jobban belegondol az ember, akkor biztos eszébe jut egy-két emlékezetes alkotás az elmúlt időkből. A műfaj alapszabályai nem bonyolultak: X idő alatt retinába/agyba égetően juttass el egy üzenetet a nézőhöz.

Az ÉS-nek szerintem most sikerült.

1 Élet és Irodalom 2007. LI. évf. 38. szám, 1.

Author: "PozAko" Tags: "Médiai"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Thursday, 20 Sep 2007 23:14

[Emberi] Egy dögunalmas közhellyel élve: kemény időket élünk. De most őszintén, melyik nem volt az eddig? Az embernek megvan az a jó szokása, hogy a valami/más, máskor, máshol jobb volt. (Az már jóval ritkábban kerül terítékre, hogy majd akkor később mennyivel jobb lesz.) No de nem a busongás; a cél inkább az, hogy próbáljuk magunkat jól érezi.

Én is azon vagyok.

Szép, hosszú nyár volt, tele élményekkel, aminek egyik pillanatát fent láthatjátok az új fejlécben. Csak a szépre emlékezünk. ;]

Időnként szükség van a megújulásra, ízlés szerinti mértékben. Most úgy érzem, szükséges, mitöbb kell. Rajta leszek. Addig még egy kis türelmet kérnék.

És mivel nehéz idők járnak, egy stílusos klippet ajánlanék a Tisztelt látogatónak:

Westbam: Hard Times

Azért ez az electric boogie nem semmi...

Author: "PozAko" Tags: "Emberi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
EFOTT   New window
Date: Wednesday, 25 Jul 2007 21:09
[Izéi] Semmi extra, csak kinn vagyunk az EFOTTon, és jó a cuccos. Egyébként pedig holnaptól mindenkinek adunk ajándékot (pl. óvszert) a KEFE-MOE sátorban. C'mon! ;] Egyébként pedig az aktuális helyzetért katt ide.
Author: "PozAko" Tags: "Médiai, Szakmai, Zenei"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Friday, 20 Jul 2007 19:01

[Mindennapi] Megpróbálom at, amit már jó régen. Blogot írni. Eltelt közben két hónap, és nem unatkoztam, mégsem érzem azt mindig, hogy jól mennének a dolgok. De majd megoldjuk, hiszen olyan még nem volt, hogy ne lett volna. ;] Jelenleg az Incaban ülök, és írok. Nem, még nincs itt internet, de offlineban mehet az alkotás.

Az a gond, hogy a twitter kényelmessé teszi az embert ilyen szempontból, hiszen ha velem eszébe jut röviden, egy mobilról is meg lehet oldani a beírást különösebb költségterhek nélkül, ami a mobil internetről nem mondható el. No meg a telefonok képességei is elmaradnak egyelőre a kívánatostól (kivéve 3G-s PDA megfizethető mobilelőfizetéssel).

Kezdve az aktualitásokkal, marha meleg van. Az elmúlt pár napban 38 fok alatt nem volt csúcshőmérséklet, ami azért elég jól kilóg a mérsékelt övi éghajlat tulajdonságaiból. Öcsémék is ennek örömére fenn vannak a felső szinten, légkondiban, ultizni. De jól teszik, nyári szabadság alatt így helyes.

Erről jut eszembe, tegnap (megj.: szerdán) Josééknál voltunk egy "csendes" főzésen. Bográcsos őzpörkölt volt a menü, és amilyen válogatós vagyok, szerencse, hogy már sötétben étkeztem. ;] De finomra sikerült, az előző ecetpácos bulihoz képest jeletős előrelépésnek lehettünk tanúi. Pali jó zenét hegesztett, Tibi hozta a szokásos nemnormális szerepet ;]. Aminek külön örültem, hogy Lajost is sikerült elcsábítani, és persze az, hogy kedves barátnőm is jól érezte magát kicsiny társaságunkban, pedig hosszú és fárasztó napon volt túl. Ti. most itt van Debrecenben az Amerikai Kuckóban két (vagyis már csak másfél) hétig gyakorlaton. Egyelőre élvezi, ma magyar Conversation Club lesz este, aminek keretében külföldiül és angolul tudó barátinkat tanítják magyarul. De ha valaki az angol élő nyelvet szeretné gyakorolni, annak kedden délután 5-től javaslom a másik Conversation Club-ot, amikor viszint angolul folyik a kötetlen bájcsevej. (Ez itt a reklám helye, vagy mi.) Jövő héten pedig EFOTT, amin mind a ketten - mármint barátnőmmel - kinn leszünk, talán addigra magamra találok, és normálisan fogok róla írni.

Hmm, akkor nézzük, mi is volt az elmúlt időszakban, ami említésre méltó.

Először is öcsém vett egy autót, aminek örül. ;] Meg az egész család is, elvégre nem egy rossz járgány. És azt sem lehet tagadni, hogy a Kadett, akármennyire szívhez nőtt, már nem az a hosszú utakra alkalmas cirkáló, bár a sorsa még nem tisztázott.

Nekem jó lenne, csak rendbe kellene tenni, aminek feltétele az, hogy legyen rá anyagi fedezet. Mihez kell valami jobban fizető állandó munka is. A munkához kellene olyan időbeosztás, ami mellett bevállalható, és egy diploma sem ártana. Logikai sor, minden mindennel összefügg. Valamint ezer más dolog is akad, ami az említettekhez kapcsolódik, és hatással van rá. Ahogy a nagy okos emberek tapasztalata mondja, minden mindennel összefügg. Kissé kaotikusnak látom a világot magam körül - kis ego: magammal a középpontban - ahol a legnagyobb gond az, hogy hol kezdjem a rendrakást. Nem tud valaki egy jó kis mind-mapping leírást? ;]

Visszatérve az autóra. Amióta jellemzően én használom a Kadettet, megjártam vele néhány helyet. Például Bánkútot, ahol KEFÉ-s kollégákkal voltunk éjszakai túrázni május 25-26-án. Két nap csapatépítés és fáradás. Az éjszakai túra nagyon kellemes volt, amihez valószínűleg nagyban hozzájárult az is, hogy a környéket ismerő kitűnő túravezetőnk volt. (Kösz, Peti! ;) Mielőtt nekivágtunk volna, az éjszakát várva és energiafeltöltődés okán szalonnát sütöttünk, amihez ekkor fákat szereztünk (nem nyársnak ;):

Utánna vágtunk neki az éjszakának, olyan 22.00-23.00 körül. Az éjszakai eseményekről sajnos nem tudok sok képpel szolgálni, mivel a telefon nem rendelkezik vakuval, szegény kis Nikonomban pedig az évek során elvásott a vaku teljesítménye. Mondjuk 7000+ kép után ez annyira nem csoda. ;] Ajánlom egyébiránt mindenkinek az ilyen kirándulásokat, a Petőfi-kilátó megmászásával hihetetlen látványban volt részünk. Éjszaka. A környék települései mint kis fényfűzérek húzódtak meg a völgyekben, de annál már magasabban voltunk, hogy zavarták volna az éjszakai ég csillagtengerét. (Szavazás a kommentbe: ez mennyire volt költői/romatikus mondat? ;) Ami félelmetes volt végig, hogy attól eltekintve, amikor a tényleg sűrű rengetegben róttuk a kilométereket, gyakorlatilag zseblámpa nélkül is lehetett tájékozódni, ami még nagyobb élményt adott. Persze annak, aki kicsit is fél a sötétben nem biztos, hogy ekkora örömöt okozott a túra. De szerencsére a szalonna és alapjában véve a vacsora elegendő energiatartalékot biztosított.

Másnap reggelt - de tényleg! - nekivágtunk a nappali etapnak Dégény(?) várához. Odafelé még nem is volt semmi gond, lévén Bánkút a Bükk egyik legmagasabb helye, és kellemes ereszkedéssel értük el a várhegy lábát. Közben gyönyörű helyeken mentünk végig. Példaértékű minden turistaút-fenntartónak az ottani helyzet. Látótávolságra, jól láthatóan voltak felfestve a turistajelek, az elágazásokban az erdő közepén(!) is útjelző táblák voltak letéve a közeli célpontok nevével, távolságával, menetidejével. Ehhez képest a Kékestető-Recsk útvonal kifejezetten fapadosnak nevezhető egyelőre. De visszatérve: megmásztuk a romokat, visszafelé pedig úgy döntött a csapat, hogy hárman felmennek a bánkúti síklub turistaházáig, ahol a szállásunk volt, bepakolja a cuccokat az autóba, és lejjeb, egy kereszteződésben megtágyaljuk a többit. A három szerencsés pakolósban benne voltam én is, mivel enyém volt az autó. ;] Az első kilométerek még nem is voltak macerásak, de utánna bőséggel átkoztam magam. Az az út, ami lefelé oly kellemes sétának tűnt, felfelé igen kemény kaptatót jelentett. Általában nem ijedek meg egy kis kaptatótól, de ez azért... Szóval bőven kitikkadtunk Lacival és Szemivel, mire elérkeztünk oda, hogy akkor cuccolunk. Ezután következett az, hogy a túlméretes cuccot értelmesen helyezzük el az autóban, aztán jöhetett az ereszkedés. Szerencsére minden különösebb esemény nélkül leértünk a találkozási pontra [map], ahonnan meglőttük a miskolci Tisza Pályaudvart [sat map]. Annyival hamarabb érkeztünk le a célterületre (a Hámori-tónál azért Laci megjegyezte, hogy hogy lehet ilyen szép időben ezen a környéken ilyen büdöset égetni. Erre válaszoltam azt, hogy ez a féktárcsánk... ;]), hogy egy közeli vendéglátóipari egységben kellemesen meg is tudtunk kávézni, mielőtt visszalőjük magunkat Debrecenbe [link]. A többiek, akik tömegközlekedve érkeztek, persze csúnyán néztek ránk. ;] A pályaudvar környékén is lehet jópofa dolgokat találni azon túl, hogy a környéken több a vendéglátóipari egység, mint a lakóház Még zárójelesebb megjegyzés, hogy abba a kerthelyiségbe, ahova beültünk, egy kávé+kóla kombó 215 foritot kóstált. Szigorúan helyben darált kávéval, békebeli kávéspohárban. Jó környék. ;] Visszafelé az autópályán kellemes 120-130-as utazótempóval (nagy szó!) egy órával megelőztük a vonattal közeledő csapattársainkat.

Erről jut eszembe, hogy még odafelé a miskolci kitérőt majdnem benézük, mivel 4 kamion előzése közben nem láttuk az infromációs táblákat (GPS nuku), ezért az utolsó nagygép után azt láttuk, hogy akkor itt a kijárat. Röviden szólva az egész előzés értelmetlen volt ebből az aspektusból, de bőven befértünk. Utánna kezdtem el magyarázni a kollégéknak, hogy kevés gyilkosabb dolog van annál, amikor autópályán kamion előz kamiont, mivel a tachográf miatt nem - vagyis csak minimálisan - léphetik túl a sebességkorlátot, azaz egy 110-el haladó kamiont 111-112-vel előznek. Ebben a pillanatban jött ki előttünk is a fent említett formáció. ;] (Azt már csak tényleg nagyon mellékesen merem megjegyezni, hogy aamikor a recski túráról jöttünk haza, kihúzott elénk előzni egy román rendszámú ML Mercedes, a hátulján "100% székely" felirattal. ;] Szerethetik arrafelé.)

Visszatérve az odaúthoz hozzátartozik az, kicsit megjártuk azzal, hogy a Kadett régen volt autópályán, egyszerűbben tartósabb gyorsmenetben. Egyébként Miskolcra nem nehéz bejutni, de van ott egy olyan körforgalom [sat map], ahol a kvázi egyenesen haladó forglomnak külön sáv van építve, viszont a jelölése... Szóval bementünk a körforgalomba. A vasútállomás az autópályalehajtóhoz képest annyira frekventált és táblázott helyen van, hogy elmentünk az Avas lábáig. Végül csúnyán benéztem az utat, és egy mellékutcában álltunk meg telefonos segítséget kérni, amit meg is oldottunk. Közben, mivel leállt az autó, 10 perc kényszerpihenő várt ránk, amíg lehült annyira, hogy újra be lehessen indítani. ;] Gyorshajtásbiztos. Azóta minden hosszabb út esetén megállás után addig járatom a ventillátort, amíg magától meg nem áll. Egy új autónál ez mndegy, de akkor hova lesznek a kalandok. Ember emberrel, ember a géppel, keményen együttműködve azért a magasztos célért, hogy A-ból B-be eljusson. (Jóvanna, autómániás vagyok. ;)

Ilyenkor kettős érzések keringenek bennem, annak tekintetében, hogy az újabb évjáratú kocsikkal kényelmes és problémamntesebb, no meg főleg gyorsabb utazni. Viszont ezekben az autó eszközzé degradálódik, eltűnik a személyisége, és csak teszi a dolgát. Viszont kimaradnak az olyan emlékezetes pillanatok, amiket az előbbi is felvázoltam. Mert annak ellenére, hogy ez akkor és ott probléma volt, egyúttal emléket és közös élményt is jelent. A (t)ré(?)gi eszközöknek megvan az a bája, hogy oda kell rá figyelni, gondozni kell, és néha alkalmazkodni kell a lelkivilágukhoz. Ez kb. olyan, hogy a szívenmhez legközelebb álló telefon az Ericsson T65 volt, ami azóta is szolgál, de én már két generációval későbbit koptatok. Ahhoz még volt értelme elpepecselni egy logóval, vagy csengőhanggal.

Folyt. köv.

Author: "PozAko" Tags: "Mindennapi"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Monday, 28 May 2007 21:20

[Mindennapi] Ma este lemásztam az Incába levezetni ez estét - nem mintha olyan halálosan kifárasztott volna a mai nap -, ahol Andi az első önálló napját töltötte a pultban. Nem volt nagy forgalom, így némi beszélgetésre is futottam. Most már tudom, hogy ránézésre kitalálható a korom (ez új, eddig legalább 4 évvel alásaccoltak), másrészt úgy nézek ki, mint egy vőfély, legalábbis ezt kaptam tippre, mint foglalkozásom. ;] De feldobta az estémet. ;]

[Blogi] Ezúton kérek elnézést a Kedves Olvasótól a ritkább frissítésért, de mostanában áttértem a twitterre, mert az megy mobilról is. A freeblog meg nem. A jobb felső sarokban ott az aktuális állapotom, vagy itt lehet megnézni, RSS-en meg itt lehet követni.

[Update] Ez a post még május 28-án készült, nem tudom, miért nem publikáltam...


Author: "PozAko" Tags: "Mindennapi, Blogi"
Send by mail Print  Save  Delicious 
#255   New window
Date: Monday, 14 May 2007 22:28

[Sporti] Először is: a 2006/2007-es évad magyar bajnoka első osztályban (Borsodi Liga - ami a szponzortól eltekintve tök hülyeség, mert országos versengés) A DVSC-TEVA együttese (gy.k.: LOKI, azaz Debrecen). Köszönjük fiúk!

Amit viszont nem köszönök - és ezt teljes kívülállóként magamra vállalom -,  az a drukkerek egynémelyikének produkciója szurkolás címszó alatt, valamint az, hogy "európai színvonalú drukkolást" produkálva magasról tettek az ilyenkor szokásos szabályokra. De erről egy későbbi postban részletesen.

[Mindennapi] Mint látható volt, hétvégn nem voltam itthon, idő nagy részét Börcsön töltöttem. Kellemes település, béke, nyugalom, semmi nagyvárosi stressz, pedig nincs messze az autópálya. ;] De a lényeg az, hogy Linával voltam, és az nekem jó. A bővebb beszámoló később, mert még folyamatban van egy vetélkedő. ;]

Mai villanás (gy.k. flash).


Author: "PozAko"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Next page
» You can also retrieve older items : Read
» © All content and copyrights belong to their respective authors.«
» © FeedShow - Online RSS Feeds Reader