• Shortcuts : 'n' next unread feed - 'p' previous unread feed • Styles : 1 2

» Publishers, Monetize your RSS feeds with FeedShow:  More infos  (Show/Hide Ads)


Date: Tuesday, 20 May 2008 20:48

Heb nog even een deel van de laatste opdracht (#12 en #13) gedaan.

Rollyo en Google zoeken vind ik wel nuttig. Al moet ik zeggen dat het mij veel tijd kost om te weten te komen hoe je zoiets plaatst op je blog….

Datumprikker is ook erg leuk. Kan ik mooi proberen bij het prikken van een datum voor familie-uitje (we zijn al zo lang bezig om iets te prikken, maar steeds kan een ander niet).

Slideshare: ook geprobeerd. Leuk en nuttig. Zal ook eens proberen iets op te plaatsen.

Spoetnik-team, de cursus was een goede oefening om de web2.0 toepassingen te leren kennen. Ook was het een aardige manier om weer eens iets van (oud-)UB-collega’s te horen (lezen), zoals Bert, Wouter, Alice, Olga, Barbara.

 

 


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 20 May 2008 20:23

Hierbij dan een  Link naar Google Aangepast Zoeken.

 

 


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Podcast   New window
Date: Tuesday, 29 Apr 2008 07:24

Ik heb geprobeerd de opdracht van week 11 te doen, maar mijn pc thuis kon iets niet installeren. Misschien doe ik iets fout..?


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Friday, 18 Apr 2008 18:02

Bekijk de hyve van Daphne van BSL voor medische bibliotheken.


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Thursday, 17 Apr 2008 16:00

Afgelopen maandag gaven wij de cursus ‘Evidence-Based Zoeken voor (para)medici en bibliothecarissen’. Een zestal collega’s zorgde er samen voor dat de cursusdag tot een goed einde kwam.

Zo hadden wij hulp van het Dutch Cochrane Centre, o.a. voor de presentaties in de ochtend (‘Wat is EBM’ en ‘Zoeken naar evidence’). Dankzij de inzet van Laika  en mijn andere collega’s zoals Lotty, Heleen, Hanny en Chantal verliep de dag uitstekend.

Wel was het rond 11.00 uur even schrikken toen ik de mededeling kreeg  dat de broodjes niet besteld waren, maar de lunchzaal (Costerzaal) wel.

Hoe was dat mogelijk!???! De week daarvoor was toch (voor de 2e keer zelfs) gecontroleerd of álles gereed was???!?!  Het bleek achteraf dat onze secretaresse de lunch wel ruim op tijd besteld had. Echter, sinds dit jaar hebben wij een nieuwe cateraar (Albron) in het ziekenhuis. Deze cateraar is peperduur en de overgang van de oude cateraar (Medirest) naar Albron verliep niet zonder slag of stoot. Blijkbaar is er toen ook iets mis gegaan met onze bestelbon, want deze zat niet meer in hun systeem.

Daar zat ik dan met 28 personen die moesten lunchen, en we hadden nog maar 1 uur vóór lunchtijd om iets te regelen! In de gauwigheid hebben wij nog net op tijd een ander restaurant kunnen regelen (Basilic).  Zucht…… zucht….  De cursisten merkten gelukkig niets van dit probleem en volgens mij de docenten ook niet.

Volgende week maandag geven wij eenzelfde cursus. Hopelijk verloopt alles dan goed.


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Linkedin   New window
Date: Thursday, 17 Apr 2008 15:30

Mijn zus attendeerde mij al vóór Spoetnik op Linkedin. Via de Nebib-lijst werden bibliotheekmedewerkers ook gewezen op de NVB-group van Linkedin.

Je kunt Linkedin gebruiken voor (zakelijke) contacten. Grappig was, dat ik een kennis die ik lang geleden uit het oog was verloren via deze manier weer tegenkwam.  Ook oud-studiegenoten kun je (toevallig) terugvinden via Linkedin.

 

 


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Sunday, 13 Apr 2008 14:54

Eerder schreef ik al dat ik de opdrachten wel had gedaan, maar mijn bevindingen niet op mijn blog had vermeld. Dat doe ik dan bij deze.

Ik heb geprobeerd Laika’s pol in te vullen (‘Ben met een inhaalslag bezig’) maar weet niet of dat nog meekomt.

RSS: Handig! Ik heb nu een paar RSS-feeds geplaatst, zowel op mijn werk als thuis. Op deze manier kan ik door één klik zien welke sites nieuwe berichten hebben.

Chat: in week 4 heb ik gechat met Laika en met Bidocblog. Spoetnik was uiteraard ook aanwezig. Chatten is eigenlijk niets voor mij. Ik zou niet weten wat ik zou moeten intikken…

LibraryThing: hier heb ik kort zitten oefenen. De lol ervan ontgaat mij. Wellicht dat ik later nog eens naar LibraryThing ga kijken.

Flickr: ik heb een aantal foto’s geplaatst. Het is leuk om je foto’s daar te bewaren. Ze zijn door iedereen te bekijken ; je kunt ook berichten/commentaar plaatsen. Alleen, ik maak weinig foto’s dus voor mij heeft het op dit moment ook niet zo erg veel nut om foto’s op Flickr te plaatsen.

Delicious: dit vind ik een verwarrend iets. Heb er even naar gekeken, maar ben nog niet erg ver gekomen. En waarom zou je jouw favorieten aan iedereen tonen???? Wat is nu zo interessant eraan?? Ik kan mij niet voorstellen dat iemand zou willen weten wat mijn favorieten zijn. Maar misschien komt het omdat ik nog niet zo veel heb gedaan met Delicious?

 

 

 


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Sunday, 13 Apr 2008 14:30

De binnenstad en de Nieuwmarkt

 

Vandaag wandelde ik weer eens in mijn oude buurt: de Nieuwmarkt. Zo’n 10 jaar heb ik gewoond in deze buurt en ik moet zeggen dat mijn hart nog steeds ligt in de Nieuwmarktbuurt en de binnenstad van Amsterdam. Ik woonde op één van de prachtigste locaties in Amsterdam Centrum, namelijk de Oude Waal. Helaas moesten wij verhuizen doordat het (monumentale) pand dat wij bewoonden te klein werd voor een gezin met twee opgroeiende kinderen. Nu hebben wij een ruim woonhuis met tuin, maar …. af en toe terug naar de Nieuwmarkt en de binnenstad blijft erg leuk.

 

Ik heb eens gegoogled op internet en kwam op wikipedia , die de geschiedenis van de Nieuwmarkt omschrijft:

 

Nieuwmarkt (Amsterdam)

De Nieuwmarkt is een plein in Amsterdam en het middelpunt van de Nieuwmarktbuurt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Rembrandtplein en het Leidseplein is dit plein minder toeristisch en ademt een andere sfeer uit. Volgens sommigen lijkt de Nieuwmarkt op een klein stadje binnen de grote stad aangezien er een politiebureau, supermarkt, bejaardentehuis en markt is; alsmede opmerkelijke architectuur en de stadhuiselijk aandoende Waag. Nieuwmarkt maakt deel uit van Amsterdam Chinatown.

 

Het plein is in 1614 ontstaan toen de grachten rondom de Sint Anthoniespoort (nu de Waag geheten) overkluisd werden. Door de stadsuitbreiding (bouw van de Lastage) verschoof de stadsmuur verder naar de Montelbaanstoren en de Oude Schans. De Sint Anthoniespoort verloor zijn verdedigende functie en werd een waag. Het plein voor de waag werd een markt; onder andere werd er een veemarkt gehouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nieuwmarkt door de Duitse bezetter gebruikt als verzamelplaats voor de deportaties van joden die op dat moment in Amsterdam woonden.

In de jaren zeventig werd nabij het plein de tunnel voor de metrolijn aangelegd. Hiervoor werden vele huizen gesloopt waar de bewoners het niet mee eens waren. Dit leidde in 1975 tot de Nieuwmarktrellen. In het metrostation Nieuwmarkt is hier nog het een en ander over te zien.

Begin jaren negentig kreeg het plein zijn huidige uiterlijk toen het plein zijn functie van parkeerplaats voor auto’s verloor en werd heringericht. Rondom het plein is veel horeca aanwezig. Tot op heden heeft het plein een marktfunctie: er is een dagelijkse markt, op zaterdag is er een biologische markt, en in de zomermaanden is er op zondag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt.

Een aardige bijzonderheid is dat de straatnaambordjes in de omgeving van de Nieuwmarkt tegenwoordig niet alleen in het Nederlands, maar ook met Chinese karaktertekens zijn uitgevoerd. Dit omdat de Nieuwmarktbuurt veel Chinese inwoners en bedrijven kent.

 

 

 

(bron: wikipedia)
By the way, dit was een leuke oefening voor week 8, de opdracht voor Google Docs. Bij gebrek aan iemand die ‘meeschreef’ heb ik zelf geoefend.

Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
PubMed   New window
Date: Saturday, 12 Apr 2008 14:58

PubMed wordt door velen gezien als hét databestand om biomedische literatuur te zoeken. Echter, zoeken in PubMed is toch iets anders dan googelen op internet.


 
Pas verschenen is de herdruk (2e herziene druk, 2008) van het boek Praktische handleiding PubMed .  Dit boek, geschreven door een collega informatiespecialist en mezelf, wil de lezer helpen met zijn zoektocht naar informatie.

Er is sprake van dat de uitgever Bohn Stafleu Van Loghem, dit boek in het Engels wil laten vertalen, om zo meer mensen de kans te geven de informatie over zoeken in PubMed tot zich te nemen. Bohn heeft relaties met Springer (de uitgever die de engelse versie wil laten uitgeven).

Praktische handleiding PubMed BSL

 


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Saturday, 12 Apr 2008 14:32

Dit keer heb ik braaf de opdracht gedaan: via de wiki van Spoetnik heb een stuk toegevoegd.

Bidocblog  had daar reeds een stuk geschreven. Mijn bijdrage heb ik eronder gedaan.

Omdat ik eerder mijn gmail niet had geopend had ik niet gezien dat ik ook gebruik kon maken van de wiki van Spoetnik; daardoor kun je nu ook via de engelstalige wiki een regel van mij lezen.

 

 

 

 


Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Tuesday, 08 Apr 2008 15:54

Hoewel ik niet zo fanatiek (of in het geheel niet fanatiek) bezig ben geweest met Spoetnik, moet ik wel zeggen dat ik de opdrachten van alle weken wel heb gelezen en ook wel heb gedaan.

Wat ik niet gedaan heb is het bijhouden van wat ik ervan vind, op deze blog.

Misschien is het wel handig om te doen, maar door een druk leven (36 uur per week werken, 2 schoolgaande kinderen, man  etc.) komt het er niet echt van om ervoor te gaan zitten.

Vaak vind ik de schermen van de sites voor de opdrachten rommelig en niet echt aantrekkelijk. Dit zorgt er dus ook niet voor dat ik meer zin heb om het e.e.a. te doen.

Ik zal proberen (let wel: proberen) om toch alles in te halen en mijn ervaringen met op mijn blog te plaatsen. Maar nu moet ik alweer voor het avondeten zorgen. Dus…

Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
   New window
Date: Monday, 03 Mar 2008 17:57

Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Friday, 08 Feb 2008 15:52

hollum_ameland_groot.jpg 

Dat was een nuttige tip van UbaSpoetnik, het aanpassen (in mijn geval verwijderen) van de ondertitel.

Ik zal eens verder kijken wat je allemaal kunt doen. Eerst maar eens geprobeerd een plaatje toe te voegen. Hij is wat groot uitgevallen, maar het kan ook in miniatuurweergave. Dit vond ik voor dit moment wel grappig, maar wie weet pas ik het wel aan. Je ziet, ik schrijf alleen ‘onzin’; wat wil je aan het eind van de werkdag ……

Author: "oefening40" Tags: "Dingen van de dag"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
Date: Monday, 04 Feb 2008 17:41

Om te oefenen moeten wij een blog aanmaken. Ik vraag me echt af wat het nut ervan is dat je via internet jouw mening verkondigt. Wie zit daar nu op te wachten?

Wel denk ik dat je van de Spoetnik-oefeningen kunt leren.

Author: "oefening40" Tags: "Zonder categorie"
Comments Send by mail Print  Save  Delicious 
» You can also retrieve older items : Read
» © All content and copyrights belong to their respective authors.«
» © FeedShow - Online RSS Feeds Reader